Natur, mat och miljö


NÄRHET • ÅTERANVÄNDNING • LEK & LÄRANDE


Vår vision

På förskolan grankotten spenderar vi en stor del av vår tid på förskolan utomhus och med skogen som granne spenderas mycket tid där. Skog, natur och miljö är viktiga delar i vår verksamhet. Barnen ska få förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter och vistas i olika naturmiljöer. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla sitt intresse för att vara fysiskt aktiva.

När fysisk aktivitet, näringsriktiga måltider och hälsosam livsstil är en naturlig del av barnens dag kan utbildningen bidra till att barnen förstår hur detta kan påverka hälsa och välbefinnande. När man är fysiskt aktiv behöver man också god, näringsrik och varierad mat. Vi på förskolan grankotten serverar frukost, fruktmellanmål, lunch och ett mellanmål på eftermiddagen, allt lagat av vår egen duktiga kock på förskolan.

MAT LAGAD FRÅN GRUNDEN


Vi lägger stor vikt vid maten som tillagas på förskolan.

Vår duktiga kock serverar varje dag näringsrik, inbjudande och god mat lagad från grunden. Huvudsyftet är att ge barnen goda matvanor, matglädje, främja deras hälsa och ge dem tillräcklig energi för lek och lärande.

Måltiden ska vara en lugn och trevlig stund då barn och pedagoger äter tillsammans.


NÄRHET TILL NATUREN


Förskolan Grankotten finns i Bäckalund, här ligger vår lilla förskola i lugna och vackra omgivningar med skogen utanför dörren. Det ger skogen och naturen en naturlig del av vår verksamhet. Vi tar gärna små utflykter i vårt närområde och naturmaterial används gärna till pyssel på förskolan. En stor del av vår verksamhet drivs utomhus och vi tror att om barnen tidigt får möjlighet att känna sig hemma i naturen desto större chans att detta följer med dem när de blir äldre.ÅTERANVÄNDNING


Vi på Grankotten gillar återbruk, återanvändning och återvinning! Vi hittar gärna nya användningsområden på gamla saker tex till pyssel vi gör på förskolan. Vi anser att det är bra om barnen tidigt lär sig om återvinning och miljö och där kommer återbruket in. Vi utmanar fantasin och kreativiteten, bygger och hittar nya användningsområden. Tänk så spännande det kan vara när något gammalt blir till något helt nytt!